Het seizoen 2020-2021 eindigde voor De Graafschap in mineur. Het voelde voor alle supporters als een donderslag bij heldere hemel dat de club promotie misliep. Het missen van zo veel opgelegde kansen in de laatste twee wedstrijden grensde absoluut aan het onwaarschijnlijke, waarbij de wedstrijd tegen Helmond Sport ook door de wolkbreuk tijdens de tweede helft lang in het geheugen zal blijven hangen.

Dat de nacompetitie daarna ook nog niet tot succes leidde, was voor menig Superboer geen verrassing meer, in de ploeg van De Graafschap was net iets te veel geknakt.

Mike Snoei is ontslagen na het seizoen. De buitenwereld krijgt geen goed beeld van hem, omdat hij niet makkelijk met de media kan omgaan. In gewone ontmoetingen met de supporters is hij makkelijk in de omgang. Qua voetbal moet achteraf wel worden geconstateerd dat Mike Snoei te veel heeft gegokt op het voetbal dat de Duitsers “Sturm und Drang” en de Engelsen “Kick and Rush” noemen. Dat vereist dat alle voorhoedespelers voldoende snelheid hebben en zeker Ralf Seuntjes kon hieraan duidelijk niet voldoen. Verder menen de supporters dat niet alle kwaliteiten van de spelers optimaal benut zijn.

Promoveren moet voor De Graafschap altijd het doel van deelnemen aan de Keuken Kampioen Divisie zijn. Dat kan door bij de eerste twee te eindigen, maar ook via de beslissingswedstrijden aan het eind van het seizoen. De nieuwe trainer, Reinier Robbemond, zal zich terdege hiervan bewust zijn. Hij zal kiezen voor verzorgd combinatievoetbal. Verder wil hij werken aan verbreding van de selectie met spelers uit de jeugd van De Graafschap. Het vertrouwen bij de supporters in de equipe van Reinier Robbemond is groot. Er zijn ruim 7.000 seizoenskaarten verkocht, veel meer dan vorig seizoen.

Er zijn nogal wat verbindingen tussen De Graafschap en MVV Maastricht. De inmiddels 84-jarige Frans Körver bracht De Graafschap in het seizoen 1994-1995 terug in de Eredivisie. In dezelfde periode was Richard Roelofsen de meest doeltreffende speler van MVV, maar ondanks zijn goals degradeerde MVV tegen alle verwachting in. Nu nog hoor je MVV-supporters terugverlangen naar hem.

Aanpakken was het devies van onze Frans Körver en dat paste precies bij de Achterhoekers. Toch moest hij al in het najaar van 1995 het veld ruimen. Voor MVV kwam dat goed uit na het mislukken van het experiment Jan Reker. Een seizoen later maakt Frans ook MVV kampioen

Hans Boesberg noemt vervolgens nog een naam uit het Maastrichtse, Bryan Smeets. Hij verhuisde van MVV naar De Graafschap en besliste in het voorjaar van 2016 de strijd om het Nederlands kampioenschap ten gunste van PSV door namens De Graafschap tegen Ajax de gelijkmaker te laten noteren.

De Supportersvereniging Superboeren De Graafschap heeft 1.200 à 1.300 leden, het is dus een gezonde, sterke club aanhangers. Er wordt geïnformeerd naar Ton Peters van de oude supportersclub met wie al vele jaren een goede band bestaat. Uitleg proberen te geven over de ontstaansgrond van de SV-1902.

Met alle ongebonden supporters is de Supportersvereniging De Superboeren behoorlijk gepikeerd over de beperkingen die aan de supporters zijn gesteld voor het bezoeken van de wedstrijd MVV Maastricht – De Graafschap. Het uitvak biedt plaats aan 400 supporters, maar vanwege de corona-restricties is het maximum gesteld op 280 supporters. Er is echter bij het uitvak veel te weinig parkeerruimte voor auto’s. Immers eigenlijk mogen maar 2 personen per auto reizen, zodat er ruimte zou moeten zijn voor 140 in plaats van 40 auto’s. Veel supporters hebben bezwaar ertegen dat ze gedwongen worden lange en aan strikte beperkingen onderworpen busreizen te moeten maken naar uitwedstrijden. De Supportersvereniging Superboeren De Graafschap heeft al contact gezocht met de lokale Maastrichtse politiek om versoepelingen te bewerkstelligen. De wedstrijd MVV Maastricht-De Graafschap is nog nooit een risico-wedstrijd geweest, het lijkt alsof de veiligheidsfunctionarissen water zien branden.

Het was een prettig ontspannen gesprek met de voorzitter van een zeer levendige club! 

Gijsbert van Heijst